Stjel de beste løsningene fra tre bryllupsdager

Nygift par blir kastet konfetti på
Hvitdekket bord dekorert med markblomster i små vaser
Foto: Jan Tore Eriksen
Hvitdekket bord dekorert med markblomster i små vaser
Foto: Jan Tore Eriksen
Brudebilde av forelsket nygift par omgitt av trær
Foto: Jan Tore Eriksen

Få litt bryllupsinspirasjon! Tre par røper hva som funket skikkelig bra på deres store bryllupsfest.

En stor del av det å planlegge et bryllup handler om å ta valg. Enten det dreier seg om de store spørsmålene – som hvor bryllupet skal stå, hvem som skal være toastmaster, og hva du skal servere gjestene – til de helt små detaljene.

Det kan mildt sagt være krevende å komme opp med løsninger som både føles riktig, gjør dagen smidig for gjestene, og som ikke er for tidskrevende eller tar knekken på budsjettet.

Heldigvis er det mange som har vært i ilden før deg, og som med fasit i hånd vet hva som funket som ei kule.

Vi har snakket med tre par som deler sine beste løsninger på bryllupsfesten – slik at du kan la deg inspirere!

Julies beste tips: Blomster på budsjett

Julie og Dan kom på en lur løsning som sørget for at blomsterdekoreringen bare ble barnemat på bryllupsdagen.

  • Hvem: Julie Simonsen og Dan Alexander Nypan
  • Giftet seg i juni 2017 på Disen gård i Oslo

Julie forteller:

– Vi skulle gifte oss i juni – en måned hvor det vokser fantastisk mye markblomster. Så da vi planla borddekkingen til middagen, var jeg overbevist om at jeg ville pynte bordene med ville vekster fra nærområdet. Jeg sjekket opp hvilke typer markblomster vi kunne forvente å finne, og planla å gå ut med familie og venner dagen før bryllupet for å plukke.

Tanken var å ha flere små buketter rundt på bordene, så vi trengte også noe å ha blomstene i. Under en inspirasjonsrunde på Pinterest kom jeg over noen som hadde brukt tomme barnemat-glass som telysestaker – og da slo det meg at disse ville fungere utmerket som blomstervaser også. Så jeg fikk vennene våre som har barn til å spare på tomme barnematglass, og vasket av etikettene med varmt vann og rødsprit.

Da bryllupsdagen nærmet seg var det imidlertid hundre ting som skulle ferdigstilles, og jeg innså at det ville ta altfor lang tid å plukke blomstene selv. Jeg søkte litt rundt etter en plan B, og kom over Blomsterhagen på Abildsø Gård i Oslo. De kunne blant annet tilby en blomsterpakke som het «markblomster» for en rimelig pris – og det var jo midt i blinken.

De hjalp oss med å beregne hvor mye vi trengte for å få nok små buketter på hvert bord, og så fikk jeg hjelp av venner til å snitte og dandere blomstene i glassene.

Resultatet ble skikkelig sommerlig, naturlig og fint! Det var dessuten veldig praktisk med små vaser og lave buketter for at blomstene ikke skulle komme i veien for praten over bordene – i tillegg til at løsningen var mye mer behagelig for lommeboka enn om vi skulle ha bestilt ferdige dekorasjoner fra en blomsterbutikk.

... Dette gikk derimot ikke like smidig:

– Bare noen timer før bryllupsmiddagen skulle starte ble Dan plutselig i skikkelig dårlig form. Han var blek og kaldsvettet – og endte med å halvveis måtte ligge på stolen for å orke å overvære middagen. Det var jo rimelig krise, kan du si.

Han kvikna heldigvis til utover kvelden, men da vi dro til legen dagen etter viste det seg at han hadde pådratt seg lyskebrokk – etter å ha båret tungt i forbindelse med forberedelsene dagen før bryllupet. Så et godt råd er å prøve å ta det litt rolig i forkant av den store dagen, og ikke gjøre noe som kan føre til at du blir immobil.

Opplevelsen illustrerte også hvor lite vits det er å henge seg opp i småting. Noen dager før bryllupet hang jeg meg for eksempel veldig opp i at dukene vi hadde leid ikke var akkurat som jeg trodde – men da dette skjedde ble jo det helt irrelevant. Jeg tror det er fort gjort å overvurdere viktighetene av detaljer i forkant. For når du først står der, så overskygges uansett alle småting av hvor overveldende dagen er.

Hvitdekket bord dekorert med markblomster i små vaser
Foto: Jan Tore Eriksen
Nygift brudepar sitter ved bordet i en hage
Foto: Jesper Herning
Matstand med tema asiatiske godbiter
Matstand med tema mexicansk taco
Foto: Sigrid Eriksen

Vildes beste tips: Minneverdige matboder

En kreativ vri på det tradisjonelle koldtbordet ble en stemningsfull, praktisk og fargesprakende løsning i Vilde og Mortens hagebryllup.

  • Hvem: Vilde Hermansen Røed og Morten Røed Hermansen
  • Giftet seg i august 2018 i Ås

Vilde forteller:

– Da vi startet bryllupsplanleggingen var vi enige om at det viktigste for oss var at det ble en kjempefest. Alle lokalene vi så på krevde imidlertid at festen ble avsluttet klokken 02.00 – og med 100 gjester med lakenskrekk var det et problem. Derfor landet vi på å ha middagen og festen i hagen til svigers.

Vi fant tidlig ut at det å skulle tilberede en treretters til så mange gjester på et vanlig kjøkken ikke var optimalt, og innså at vi måtte gå for en form for koldtbord. Men ingen av oss var egentlig noe særlig gira på et tradisjonelt koldtbord med spekemat og eggerøre, så hele mat-biten ble hengende litt i lufta imens vi planla dagen forøvrig.

Til tross for uendelig med søk på Pinterest, fant vi lite inspirasjon som føltes som «oss» – og etterhvert forsto vi at vi ikke trengte å låse oss til at bryllupet måtte ha en klassisk ramme med blonder og duse nyanser.

Da vi slapp den forestillingen, skjønte vi at det vi ønsket oss var et festivalpreg på hele bryllupet – med masse farger, musikk og lys. Og da vi hadde landet på det, kom ideen om å sette opp ulike matboder i hagen – akkurat som på festival.

I tillegg til at vi kunne tilby noe for enhver smak, ble også hele konseptet en liten opplevelse i seg selv.

Vi endte opp med fire ulike boder med hvert sitt konsept; en med mexicansk taco, en med norske småretter, en med spansk tapas og en med asiatiske favoritter. Bodene bygde vi selv, av bord vi fant gratis på Finn.no, gamle planker som ble til stativ og skilt, og stoff fra ymse stoffbutikker på Grønland i Oslo.

Vi kontaktet flere kokker og fortalte om ideen vår, og heldigvis fant vi en som ville ta på seg oppdraget innenfor vårt budsjett. Han lagde fire ulike retter til hver av bodene – så gjestene hadde totalt 12 retter å velge mellom. I tillegg lagde han en ceviche som alle fikk servert til forrett. Vi droppet dessert, men hadde et desto større kakebord med bidrag fra venner og familie.

Gjestene gikk selv og hentet mat fra bodene, noe toastmasteren styrte med stødig hånd. Og i kulissene jobbet bekjente som vi hadde fått til å hjelpe til med å fylle på mat fra kjøkkenet til bodene og sørge for at glassene alltid var fulle.

Maten ble virkelig kjempegod! I tillegg til at vi kunne tilby noe for enhver smak, ble også hele konseptet en liten opplevelse i seg selv. Vi kunne hatt nøyaktig de samme 12 rettene på et koldtbord, men det ville på ingen måte skapt den samme stemningen.

... Dette gikk derimot ikke like smidig:

– Vi hadde fått låne en fin, gammel bil av en kompis som skulle frakte oss fra vielsen til festen. Men denne bilen skulle vise seg å være litt mer skrøpelig enn vi trodde. I løpet av den halvtimen det skulle ta å kjøre fra kirken til svigerforeldrene mine, stoppet bilen flere ganger – og ville ikke starte igjen. Dermed måtte både sjåføren og brudgommen ut og dytte den i gang igjen og igjen.

Det hele ble en passe svett opplevelse – både på grunn av nervene og de 30 varmegradene. Så hvis dere planlegger en bryllupsbil av den gamle sorten, er det med andre ord et godt tips å prøvekjøre den i forkant.

Sommerlig kledde bryllupsgjester har piknik
Foto: Jonathan Vivaas Kise
Nygift brudepar og sommerkledde bryllupsgjester
Foto: Jonathan Vivaas Kise
Sommerlig kledde bryllupsgjester har piknik
Foto: Jonathan Vivaas Kise
Nærbilde av bryllupsgjestenes utendørs piknik
Foto: Jonathan Vivaas Kise
Sommerlig kledde bryllupsgjester har piknik
Foto: Jonathan Vivaas Kise

Linns beste tips: Myk mingling

Hvordan sysselsette bryllupsgjestene mellom vielsen og middagen? Med 20 egenkomponerte piknikkurver gjorde Linn og Ask mottakelsen til en avslappet sommerdrøm.

  • Hvem: Linn Isaksen og Ask Frederik Berg
  • Giftet seg i august 2018 i Österlen i Sverige

Linn forteller:

– Da vi lette etter et sted å ha bryllupet vårt, falt vi tidlig for Österlen – et kulturlandskap i Sør-Sverige, med idylliske landeveier, eplelunder, bølgende grønne enger og hvite sandstrender. Og da vi fant MårtenPers Källa – en plass med både selskapslokale, hotell, galleri og et lite teater – så var vi helt sikre på at det var her det måtte bli.

Her kunne vi få både en rustikk og moderne ramme, omkranset av det landlige og vakre landskapet. Og ettersom vi ville ha en borgerlig vielse, var det også helt perfekt at det lille teateret egnet seg utmerket for det.

Vi ønsket oss i det hele tatt en avslappet atmosfære hvor stemningen ikke føltes for stiv, og dette la grunnlaget for planleggingen av dagen. Blant de viktige tingene vi brukte litt tid på å klekke ut, var hva som skulle skje mellom vielsen og middagen. Vi visste at det ville bli en luke på et par timer der vi skulle ta bilder og gjestene måtte sysselsettes på et vis.

Selskapslokalet kom på det tidspunktet til å være rigget for middag, så vår eneste mulighet var egentlig bare å krysse fingrene for fint vær og plassere gjestene utendørs. Utenfor lokalet var det imidlertid en stor og fin hage, med gressplen, majestetiske trær og en hengekøye.

Det var derimot ikke hagemøbler til 100 pers, så vi klødde oss fælt i hodet – helt til vi plutselig fikk en idé: Hva med å gjøre mottagelsen til en piknik, der gjestene kunne slenge seg ned på et pledd på gresset, drikke cider, spise ost og oliven og spille kubb? Det måtte jo bli hyggelig – og passet skikkelig bra til rammen for dagen forøvrig.

Vi kjøpte inn piknikkurver, pledd, chips, cider, digre glass med oliven – som vi fordelte i mindre konserveringsglass, kniver fra et loppemarked, servietter, og ost – som vi skar opp i stykker, pakket inn i matpapir og fordelte i kurvene. (Alt dette med god hjelp fra venner). Opplegget baserte seg på at man gikk fem og fem sammen per kurv – og bød på den måten også opp til sosialisering blant gjestene. Og i enden av hagen fikk vi favoritt-DJ-en vår, Funky Loffe, til å spille svensk funk på vinyl.

Været holdt, heldigvis, og pikniken ble en kjempesuksess. Gjestene tasset barbeint rundt i gresset, og det hele føltes litt som en sommerdrøm. Det var dessuten praktisk at løsningen verken krevde servitører eller annet serveringsutstyr enn vinglass.

Blant tilbakemeldingene vi har fått i etterkant av bryllupet, er pikniken det som oftest blir trukket fram. Mange av gjestene har blant annet lurt på hvor vi hadde fått tak i den «fantastisk gode osten» – som når sant skal sies, ble kjøpt på en lavprisbutikk for slikk og ingenting. (Wrapping is everything!)

... Dette gikk derimot ikke like smidig:

– Jeg hadde fått en venninne til å lage brudebukett til meg, og dagen før bryllupet holdt hun flittig på med denne i timevis. Det ble en skikkelig fin og perfekt komponert bukett, i rosa, grønt, oransje og hvitt.

Da den var bundet sammen og klar, ble den satt i et glass med vann i et kjøleskap i selskapslokalet for å holde seg frisk til dagen etter. Neste morgen gikk venninnen min for å sjekke om buketten hadde holdt seg fint over natten. Og det var det innmari flaks at hun gjorde! Det viste seg nemlig at vi ikke hadde satt den i et kjøleskap – men i et fryseskap, og nå var buketten bare en eneste stor isklump.

Jeg skal innrømme at jeg ble en smule stressa da jeg fikk beskjed om dette mens jeg satt i sminkestolen og vielsen bare var et par timer unna, men heldigvis er venninnen min av den løsningsorienterte typen: Hun kastet seg i bilen, duret av gårde til blomsterbutikken, plukket med seg det beste av det utvalget tillot, og bandt sammen en ny bukett i rekordfart – sånn at jeg slapp å gå tomhendt opp midtgangen.