Juleverksted for barna – magisk førjul med små barn

Mor og sønner lager julekort
Nærbilde av hender som maler en kongle
Håndmalt julepynt: Juletreet blir ekstra fint med konglepynt på.
To jenter står og maler kongler
Store og små: Plukk kongler i ulike størrelser, så har dere litt å velge mellom.

Et juleverksted med barn er den perfekte oppladningen til juletida. Sett av en dag til kos og laging av julepynt og julegaver.

Vi elsker jul og adventstid! En av de hyggeligste førjulsaktivitetene er å arrangere juleverksted med barna – enten dere gjør det i småskala eller inviterer inn familie og venner til å bli med. Førjulstid er en perfekt anledning til å arrangere et juleverksted med barna, eller invitere inn familie og venner til en større samling.

Når det er tid for juleverksted kan det være greit å planlegge litt i god tid i forkant. Det er mye som kan lages av ting du allerede har i huset, men det krever at du tar vare på for eksempel tomme doruller, melkekartonger eller syltetøyglass (se tips 4) eller tar en tur ut i naturen for å finne kongler (se tips 1) og eventuelt andre ting dere kan bruke.

Be også gjerne gjestene om å ta med ting som trengs til et juleverksted, som ekstra sakser, limtube eller limpistol, malekoster og pepperkakeformer (se tips 5).

Husk at det finnes mye smart hobbyutstyr i hobbybutikken!

Uten mat og drikke blir det neppe god julestemning, men serveringen trenger absolutt ikke være komplisert når det er mange prosjekter som skal gjennomføres. Server gjerne varm gløgg eller kakao, og by på klementiner og grøt (og den kan selvfølgelig kjøpes ferdig på butikken). På med julespilleliste og sett i gang!

Her er fem ideer til juleverkstedet som passer for alle – også de aller minste. Vanskelighetsgraden kan dere justere selv, her er det mulig å gjøre det veldig enkelt eller litt mer komplisert.

1. Lag eventyrlige kongledekorasjoner

Å holde juleverksted skal ikke være dyrt eller komplisert. De beste tingene henter du selv utendørs. Kongler er julete i seg selv, og blir enda mer julete ved hjelp av maling eller glitter.

Hva med en kongledekorasjon til å henge i vinduet eller på juletreet?

Både furu- og grankongler er ypperlige, og ønsker du små, søte dekorasjoner kan du finne noen kongler eller en kvist av lerk.

Mal konglene i de fargene du måtte ønske, enten hele eller deler. Her er det alderen som bestemmer hvor avansert du vil gjøre det.

Hvis du vil gjøre konglene ekstra eventyrlige, kan du drysse på eller rulle dem i glitter. Det går også an å putte glitter i malingen, slik at den blir sittende fast.

Fest en snor, sytråd eller garnstump i kongla, og vips har du en eventyrlig kongledekorasjon!

2. Hjemmelaget kort og merkelapper

Å få et hjemmelaget kort er noe av det koseligste som finnes, og her er det et vell av muligheter.

Finn fram ark eller kartong, fargeblyanter, tusjer, sakser, glitter, maling, klistremerker, dekorteip, knapper eller annen pynt. Du kan lage kort med snømenn, juletrær eller julenisser, her er det virkelig bare fantasien som setter grenser.

For de aller minste er det stas med fingermaling. La barna sette håndavtrykket sitt på et ark, eller kanskje dere kan bruke foten? Det er en fin hilsen i seg selv, men avtrykket kan også snus opp ned slik at det ser ut som et reinsdyr, med påmalt nese, øyne og horn. Trenger du inspirasjon kan du ta en titt på Pinterest for gode ideer.

Merkelapper kan du enkelt lage ved å klippe ut et hjerte, juletre eller en julekule som du dekorerer med glitter og maling. Husk å ta et hull med hullemaskin i det ene hjørnet, slik at du kan bruke dem til julegavene.

Gutt maler på juletredekorasjon
De små kan male og dekorere, mens de større kan klippe og lime sine egne julekort. Tenk så glad bestefar blir!
Jente spiser kjeks
Små barn lager snøkule
Liten verden på glass! Små landskap kan du lage av det du måtte ha tilgjengelig av småting.
Nærbilde av pepperkakeform med nøttekjeks
Hjemmelaget fuglemat: Småfuglene trenger også julekos.

3. Bak deilige julekjeks

Joda, vi vet at pepperkaker hører julen til, men det kan også være en ganske tidkrevende og omstendelige prosess. Så hvorfor ikke lage deilige havrekjeks i stedet? Selv de minste kan være med å helle oppi bollen, og de eldste kan måle opp.

Havrekjeks med sjokoladebiter (12 store kjeks)

  • 150 g smør
  • 150 g hvetemel
  • 125 g havregryn
  • 125 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 egg
  • 4 ss melk
  • 100 g mørk sjokolade (eller lys hvis du foretrekker det)

Forvarm ovnen til 200 grader. Smelt smøret og avkjøl. Bland mel, havregryn, sukker, bakepulver og ingefær i en bolle. Rør smøret med egg og melk, tilsett dette i melblandingen. Hakk sjokoladen grovt, rør bitene ned i deigen. Legg «derter» av deigen på en bakepapirkledd plate med en spiseskje, ha litt avstand mellom siden de eser ut.

Stek i ovnen i ca. 15 minutter. Avkjøl kjeksene på rist.

Når kjeksene er ferdige kan de spises som de er eller dekoreres. Hva med å lage reinsdyrkjeks med horn av saltstenger og Non Stop-nese?

Kakene kan oppbevares lenge i en tett boks eller krukke. Knyt gjerne en sløyfe rundt og gi det i julegave til en søtmoms.

Oppskriften er hentet fra boken Mormors kaker av Kari Finngaard.

4. Magisk vinterlandskap

Tomme syltetøyglass eller andre småglass er helt perfekte til å lage små miniatyrverdener oppi. Og for en fantastisk gave det er, til bestemor, onkel eller en venn!

Fyll glasset med bomull eller havsalt for å lage et julete vinterlandskap, og sett oppi det du måtte ha av figurer eller pynt. Hva med en dinosaur i snøen eller et rådyr, en kvist eller legofigur? Strø gjerne glitter over for ekstra magi. Skru på lokket og vips har du et nydelig landskap på glass.

Du kan også lage din helt egne snøkule. Da må du lime fast figurene du vil bruke i lokket og helle vann og glitter i glasset. Tilsett også noen dråper glyserol, sånn at vannet blir seigere og glitteret ikke synker så fort til bunnen. Glyserol kan du kjøpe på apoteket. Skru fast lokket, snu rundt og se på den lille verdenen du har skapt. Snøkula er nydelig pynt i et vindu eller på et bord. Sett gjerne flere sammen.

5. Husk småfuglene

I jula er det viktig å huske på alle, også småfuglene. De trenger mye mat for å klare seg gjennom de kalde og mørke vintermånedene, og mange er avhengige av at det legges ut mat til dem.

Å lage sin egen fuglemat er både enkelt og gøy, og ikke minst er det spennende å se hvilke som dukker opp for å spise. Kanskje får du se både dompap, blåmeis, pilfink, nøtteskrike og gulspurv som koser seg på fuglebrettet? Ved å helle fuglematen i en pepperkakeform blir det ekstra julete, også for småfuglene.

Oppskrift på fuglemat i pepperkakeformer

  • 250 g usaltet fett, for eksempel delfiafett
  • 600 g viltfrøblanding
  • Pepperkakeformer
  • Hyssing

Smelt fettet på svak varme, rør inn frøblandingen. Plasser pepperkakeformene på et stekebrett med bakepapir. Fordel blandingen i formene med en skje. Lag hull til å henge opp fuglematen med en pinne eller et sugerør. Sett formene til avkjøling, enten i kjøleskap eller ute, hvis det er kaldt nok. Bruk en kniv for å løsne maten fra formene når de har stivnet. Fest snor gjennom alle figurene, og heng dem ut til småfuglene. Sørg for at det er et sted med vegetasjon i nærheten, og et sted der ikke katter kan komme til, slik at fuglene føler seg trygge når de spiser.