Ideer til hjemmelagde påskedekorasjoner

Karse plantet i eggeskall med ansikt på
Egg med karse og tegnet på ansikt

Bli inspirert blant disse morsomme måtene å bruke egg til å lage påskedekorasjoner på - som å så grønt hår eller å lage en hjemmelaget påskehare.

Påsketradisjon går hånd i hånd med påskedekorasjoner. Tradisjonene vi knytter til påske kan spores tilbake flere århundrer i tid, og historiene har ført til at nordmenn, ifølge MatPrat, spiser rundt 26 millioner egg i løpet av påskedagene.

Egg var en gang i tiden et kjent symbol på fruktbarhet. Det sies også at påsken var en markering for «eggene», da hønene ikke produserte egg i den mørke årstiden. Rundt påsketider blir dagene lengre og lysere. Dette gjorde hønene verpesyke og de begynte igjen å legge egg.

Denne begivenheten ble feiret med en «eggfest». Uansett historisk opprinnelse er sannheten at egg er sterkt nyttet til måter vi feirer påske på i nyere tider. Det er derfor egg-stra gøy å finne morsomme måter man kan bruke eggene på.

Så grønt hår

Noe av det fineste med påsken er at man har tid til å gjøre ting sammen. Vi foreslår at dere kan så karse som en perfekt påskeaktivitet og familietradisjon. Fra påskens første dag kan dere spent følge med og se at spirene gror for hver dag som går.

Hvis frøene blir sådd den første dagen av ferien, er de sannsynligvis spiseklare påskemorgen. Det er overraskende enkelt; det eneste du trenger er egg, karse, jord eller bomull, vann og en tusj.

Slik gjør du

 1. Finn frem antall egg du ønsker å så karsen i. Er dere flere kan dere for eksempel lage ett eller to hver.
 2. Gi egget et kontrollert hakk. Du skal fjerne toppen av «eggehodet», men pass på at du ikke hakker av for mye.
 3. Tøm eggeinnholdet i en bolle og sett til side slik at du for eksempel kan lage deilig påskeboller.
 4. Skyll og vask eggskallet slik at det ikke er noen matrester igjen.
 5. Tørk skallet og dekorer hodet med øyne, munn og nese.
 6. Velg mellom å bruke jord eller bomull som «åker» og fyll dette i eggehodet. Hell vann over før du strør på frøene.
 7. Nå begynner venteleken. Det vil nok ta en uke før karsen er klar for å toppe brødskiven, men du vil se de første spirene etter bare noen dager. I mellomtiden kan dere for eksempel finne på navn til eggene. Husk at eggehodet trenger påfyll av vann hver dag.

Bonustips

Bruk eggekartongen som hus. Gjør det gjerne ekstra koselig med å pynte kartongen.

Trekanin malt i grønt med gult egg limt på bak
Påskeegg farget i rosa, gult, grønt og blått brukt som dekorasjon
Påskedekorasjon i stua

Hjemmelaget påskehare

Finn frem kunnskapene fra sløydtimen og lag din egen påskehare. For å lage denne søte tre-haren må man ha noe arbeidsutstyr og en garasje eller et passende arbeidsrom til rådighet.

Du trenger

 • 15 - 20 cm lang, ca 10 cm bred treplanke
 • Blyant
 • Stikksag
 • Sandpapir
 • Lim
 • Bomullsdott
 • Egg
 • Maleutstyr

Slik gjør du

 1. Finn frem en trebit som er litt større enn ønsket størrelse på påskeharen. Hvis du har mye treverk å velge i, kan du for eksempel velge forskjellige størrelser og lage en hel familie. Hva med å lage en gjeng som likner på din familie eller din vennegjeng?
 2. Tegn omrisset av påskeharen på trebiten med en gråblyant. Når du er fornøyd med utformingen fester du treplanken i en skrustikke eller til et arbeidsbord med en tvinge.
 3. Ta frem stikksagen og sag langs streken du har tegnet.
 4. Når påskeharen er ferdig utskåret pusser du kantene med sandpapir slik at de blir flisefrie. Dette er ofte den kjedeligste jobben, men husk at det er minst like viktig som alle andre stegene.
 5. Nå kommer den kjekkeste delen hvor vi forflytter oss fra snekkerboden til kjøkkenbordet. Finn frem maleutstyr, en bomullsbit og ett egg per kanin. Legg en gammel avis som underlag på bordet, så trenger du ikke være redd for å søle. Start med å male påskeharen i ønskede farger. Mal gjerne også egget samtidig, hvis du ikke allerede har gjort det. Maler du på begge sidene av haren passer den perfekt som vinduspynt.
 6. Når haren og egget har tørket ferdig limer du på halen (bomullsdotten) og påskeegget (egget som er malt).
 7. Voilà – så har du en hjemmesnekret påskehare som du kan bruke som pynt eller gi bort til noen som fortjener en ekstra oppmerksomhet i påsken.

Dekor inspirert av naturen

Påsken markeres samtidig som våren kommer for fullt og blomstene og naturen våkner til liv igjen. Det er derfor fint å bringe litt av naturen inn i stua. Vi liker godt å dekorer med greiner, kvister eller kanskje noen gåsunger. For ekstra påskestemning henger vi på påskeegg eller annen påskepynt.

Visste du forresten at du kan bruke matvarer og naturprodukter til å farge eggene du skal bruke som påskepynt? Rødkål farger eggene blå, blåbær farger dem lilla og skallet fra en gul løk farger eggene gule.

Slik gjør du

 1. Kok opp vann og ønsket råvare i en gryte. La det koke helt til du har oppnådd ønsket farge på vannet - og litt til.
 2. La vannet avkjøles før du legger i eggene. Desto lenger du lar de ligge, jo sterkere blir fargen. Det kan derfor være lurt å la de ligge over natten, dersom du ønsker sterke farger.

Tips

Dersom du skal servere de fargede eggene til frokosten som hardkokte egg, bør du koke dem på forhånd - slik at fargen ikke falmer når de kokes.