Når er det på tide å bytte skolesekk?

Flere skolesekker som står på en trubune

Trenger barnet ditt ny skolesekk nå, eller varer den et år til? Her er noen generelle tips til kjøp av skolesekk til de ulike klassetrinnene.

Hvor lenge skolesekken varer kommer helt an på aktivitetsnivå, hvor mye sekken brukes til andre ting og hvor mye barnet ditt har vokst siden sekken var ny.

Stor – større – størst

Noen barn vokser etappevis. Andre med små, nesten umerkelige steg. Uansett vil barnet på et tidspunkt i løpet av barneskolen ha vokst fra sekken sin. Når den ikke lenger sitter riktig på ryggen, er det på tide å skifte til en som passer bedre.

Juster sekken underveis

Alle skolesekker er konstruert med muligheter for justeringer. Noen har kun i skulderstroppene, mens andre har innebygde tekniske løsninger som gjør det mulig å justere lengden på ryggen i takt med barnets vekst.

Sekkens utvendige mål er en viktig faktor. Sekken er akkurat passe stor når den henger maks 10 cm nedenfor livet. Et annet viktig poeng er hvordan sekken passer til kroppen slik at den bæres riktig når mengden skolebøker øker for hvert skoletrinn.

1. – 2. klasse

For de minste barna er det ekstra viktig at skulderstroppene svinger litt innover slik at de sitter godt rundt skuldrene. Du bør også tenke på at barnet ditt må kunne åpne og lukke sekken på egenhånd.

To jenter med skolesekk og bøker som ser på hverandre og smiler
To jenter snakker med hverandre

3. – 4. klasse

En skolesekk passer gjerne i ca. to år, men dette er ingen absolutt regel. Hvis sekken fremdeles sitter godt på kroppen når den fylles med flere bøker, må man ikke kjøpe ny.

Det er viktig at man kontrollerer passformen når barnet plutselig strekker seg i høyden. Et annet nytt moment er gymtøy. Det er vanlig å begynne med gymtimer som krever klesbytte og gymsko i tredje klasse. Det innebærer at sekken må ha plass til en egen «gympose» eller at man velger en skolesekk hvor man kan feste gymposen utenpå.

5. – 7. klasse

Dette er mellomtrinnet. Mange barn har nå lov til å sykle til skolen. Da er det om mulig enda viktigere at den tunge skolesekken sitter tett på kroppen. Det kan være farlig hvis en løs, tung skolesekk forårsaker plutselige vektforskyvninger som påvirker balansen når man sykler i trafikken.

Hovedregel uansett alder:

  • Sjekk jevnlig sekkens passform på ryggen til det barnet.
  • Ha alltid med barnet slik at skolesekken kan prøves og tilpasses av våre dyktige butikkansatte.
  • Ny sekk til skolestart finner du som oftest på bokhandler eller sportsbutikker.